Figyelem, az archivum.csepreg.hu weboldal tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat tartalmazhat. Kérjük, a legfrisebb tartalmakért kattintson a csepreg.hu vagy a hellocsepreg.hu weboldalakra!
Új projektek
Elnyert pályázatok
aktuális
hasznos hírek
Művelődési ház

Bűnmegelőzési tanácsok a betöréses lopások megelőzése érdekében

feltöltve: 2015. május 22. 00:21 | forrás: Csepregi Közös Önkormányzati Hivatal

Albert Einstein: „Az okos emberek megoldják a problémákat, a zsenik pedig megelőzik őket.”

A személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonosra tartozik, ezért az ingatlanok és ingóságok biztonságáról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia. Öntől is függ, hogy lakása, lakáson kívüli értékei, hétvégi háza mennyire válik a betörők célpontjává. Azzal, hogy valaki biztosítást köt, még nem tett meg mindent értékei védelmében. A biztosítók feltételei tartalmazzák, hogy a betörés elleni biztosítást milyen védelmi szint megléte esetén, milyen mértékben vállalják. A védelem többszintű lehet.

A mechanikai védelem (ajtók, ablakok, zárak, rácsok) nem jelent áthatolhatatlan akadályt, de a betöréshez szükséges időt mindenképpen meghosszabbítja.

Az elektronikai védelem egyik fajtája a helyi riasztórendszer, amely erős hang- és fényjelzéssel zavarja meg a behatolni szándékozót. Ennél sokkal hatékonyabb a távfelügyelettel működő riasztórendszer, amely nem helyi szirénát szólaltat meg, hanem egy vagyonvédelmi cégnél jelez. Így – riasztás esetén – a rövid időn belül helyszínre érkező szolgálat valóban hatékonyan tud beavatkozni a jogsértés megakadályozása érdekében. A védelmi rendszer kialakításánál mindenképpen érdemes a Magyar Biztosítók Szövetsége által minősített termékeket előnyben részesíteni, ezeket – szakszerű telepítés, beépítés esetén – minden biztosító elfogadja.

A bűncselekmények többsége megelőzhető, ezért kérjük, fogadja meg bűnmegelőzési tanácsainkat és ajánlásainkat közvetítse rokonainak és ismerőseinek is!

  • Lakások és családi házak esetében célszerű, hogy a lakás bejárati ajtaja legyen több ponton záródó, korszerű zárral felszerelve. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém, vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek.
  • Az ablakokat is megfelelő zárral kell ellátni. Az üvegre lehet úgynevezett „betörésgátló” fóliát ragasztani. A nyitva, vagy bukóra hagyott ablak vonzza a betörőket és a szúnyogháló sem véd meg a „hívatlan vendégektől”. Ha elmegy otthonról, minden esetben be kell zárni az ablakokat is.
  • Az elkövetők nagyon gyakran az ablakot betörve, benyomva jutnak be a lakásba, illetve a házba, ezért ajánlott az ingatlan könnyen elérhető ablakait ráccsal ellátni. Célszerű a pince, vagy a garázs, illetve a lakótér közötti átjáróba is magasabb biztonsági követelményeknek megfelelő ajtót szereltetni.
  • Ne tartson otthon értéket, illetve nagyobb mennyiségű készpénzt! Amennyiben mégis, az ékszereket, nagyobb összegű készpénzt célszerű falba szerelt, biztonsági, illetve számzárral ellátott lemezszekrényben tárolni.
  • Anyagi lehetőségeihez mérten, kiegészítésként alkalmazzon elektronikai védelmi rendszert is! Ezek a technológiák (hang- és fényjelző készülék, távriasztás) ugyan nem minden esetben védenek meg a betöréstől, de a külvilág számára jelzik, hogy illetéktelenek jogtalanul akarnak behatolni az otthonába.
  • A garázs és a melléképületek ajtaját is mindig zárja be! Ezek esetében is meg kell teremteni a mechanikai biztonság minimális követelményeit. Ha van az építényen ablak, célszerű azt ráccsal ellátni. Az ajtót ajánlott biztonsági zárral, valamint komolyabb lakattal bezárni.
  • A hétvégi házak esetében is elengedhetetlen a megfelelő védelem biztosítása. Itt is célszerű valamennyi nyílászáróra rácsot szereltetni, hiszen így az elkövetőknek több időt kell szánnia a sikeres bejutásra. Ha van a nyaralóban elektronikus riasztórendszer, mindenképpen aktiválja!
  • Amikor hosszabb ideig nem keresik fel a kiskertet, értékes híradástechnikai, háztartási eszközöket és egyéb kisgépeket ne hagyjanak az ingatlanon!
  • Ha kiskertjükben szerszámtároló van, a mechanikai biztonság minimális követelményeit itt is meg kell teremteni. Az építmény ablakát célszerű ráccsal ellátni, az ajtót ajánlott biztonsági zárral, valamint komolyabb lakattal bezárni.
  • Amennyiben a szerszámtároló egyszerűbb építmény, nem szabad benne értékesebb szerszámokat és kisgépeket tartani.
  • Ha a településen működik polgárőrség, célszerű velük felvenni a kapcsolatot. A polgárőrök rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak és ezzel a vagyonbiztonság fokozásában jelentős szerepet töltenek be.
  • Egy esetleges betörés esetén a nyomozást nagymértékben segítheti, ha a nagyobb értékű ingóságairól fényképet és részletes leírást készít, hiszen így a Rendőrségnek érdemleges és használható információval tud szolgálni.
  • Ha otthon tartózkodik, napközben is zárja be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszi a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévézik, a tolvaj csendben be is juthat a lakásába.
  • A kaput akkor is zárja be, amikor a kertben dolgozik, hiszen elképzelhető, hogy a munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! A nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat otthonába.
  • Amennyiben a telket alacsony, könnyen letaposható drótkerítés védi, esetleg nincs is körbe kerítve, ne hagyjon elöl értékes, illetve könnyen mozdítható holmikat!
  • Amikor hosszabb időre hagyják el otthonukat, kérjék meg rokonukat, ismerősüket, hogy rendszeresen ürítse a postaládát! Ha kulcsot is tudnak neki adni, jó, ha naponta változtat a redőnyök állásán.
  • Érdemes beszerezni programozható villanykapcsolót. A különféle időpontokban felkapcsolódó lámpa azt a benyomást kelti, hogy valaki otthon tartózkodik.
  • Tájékoztassák szomszédjukat, hogy mennyi időre utaznak el! Kérjék meg, hogy figyeljen a lakásra, házra!
  • Ha mégis megtörtént a bűncselekmény, az elkövető által használt tárgyakat ne dobja ki, ne mossa le, mert ezek nagy segítséget jelentenek a későbbi nyomozásban!

 

Kérjük, hogy Ön is fordítson figyelmet lakókörnyezetére, szomszédaira! Ha gyanúsan mozgó idegeneket lát, illetve bűncselekmény áldozatává vált, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot!

Ne feledje, legtöbbet Ön tehet a biztonságáért!

A cikket eddig 2638 ember olvasta.
Hírhez kapcsolódó dokumentumok
megnevezésfeltöltveméret
Felhívás2015.05.22.2.8 Mb
Lakásbetörés - Figyelem2015.05.22.3.5 Mb
Plakát2015.05.22.3.7 Mb
AEGON2015.05.22.1.0 Mb
ma van
2024. március 29. péntek,
Auguszta napja.
booked.net
+9
°
C
+10°
+
Csepreg
Hétfő, 01
7 napos előrejelzés
Választás 2019
Önkormányzati választások 2019Európai Parlamenti választások 2019
eseménynaptár
HKSzCsPSzV
123
45678910
111213151617
181920212224
2527283031
Hulladékgyűjtés
Hulladékgyűjtési naptárak
Tűzmegelőzés
Tűzmegelőzési célú kampány
fotógaléria
Népszámlálás
Népszámlálás 2011
hasznos linkek
Panaszbejelentés