Figyelem, az archivum.csepreg.hu weboldal tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat tartalmazhat. Kérjük, a legfrisebb tartalmakért kattintson a csepreg.hu vagy a hellocsepreg.hu weboldalakra!

Ugrás a tartalmi részre

Főmenü

Hogyan komposztáljunk télen?

feltöltve: 2014. január 29. 08:50 | forrás: Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás

6 praktikus tanács a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulástól

Bár a komposztálás folyamatait a napsütéses időszakban végezzük szívesen, télen sem szabad megfeledkeznünk azok fontosságáról, a tévhitek ellenére ugyanis a hideg hónapokban hatékonyan lehet komposztálni. A Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás néhány hasznos tanáccsal hívja fel a figyelmet arra, hogy kis odafigyeléssel télen is minőségi humuszt nyerhetünk.

1. A komposztálási folyamat télen lelassul. Ne töltsük meg teljesen a komposztáló ládát, hogy a baktériumok és mikroorganizmusok még több oxigénhez juthassanak, így a hidegben is serkenthetjük azok működését!

2. A téli hónapokban érdemes letakarni a komposztáló ládát, így védhetjük meg az esőtől, hótól. Ha mégis hó esik a komposztra, ne bolygassuk, egyszerűen várjuk meg, míg elolvad.

3. Ne bolygassuk meg a halom közepét! A mikroorganizmusok számára ugyanis itt keletkezik az ideális hő, így a komposzt átkeverése novembertől már nem javasolt. A friss anyagot csak a komposzt tetején érdemes elkeverni, azt is óvatosan. Törekedjünk arra, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű komposztanyagot helyezzünk a ládába, így elkerülhetjük az érlelődés természetes folyamatának megzavarását.

4. A karácsonyfát alaposan összeaprítva, összevágva hozzáadhatjuk a komposzthoz. A tévhittel ellentétben ugyanis a tűlevelek lebomlanak, igaz, sokkal lassabban, mint más fák levelei. A tűlevelekből alkotott talajtakaró egyébként nagyszerű megoldás lehet a láda tartalmának megalapozásához.

5. Ha citrusféléket szeretnénk hozzáadni a komposzthoz, előtte szórjuk be azokat mészkőporral. Így semlegesíthetjük a savas anyagokat. A lédús komposztálandó anyagokhoz mindig tegyünk barna, száraz, széntartalmú anyagokat szintén a semlegesítés céljából, például fakérget, faforgácsot, fűrészport, avart, gallyakat, száraz leveleket vagy akár kartonpapírt.

6. Amit még érdemes télen komposztálni: zöldség- és gyümölcsfélék maradványai, kávézacc, teafilter, tojáshéj, konyhai papírtörlő, szobanövények elhullott levelei, illetve tisztán fa eredetű hamu.

A Társulás az Európai Unió támogatásával 27.500 házi komposztáló ládát oszt ki Vas megye 127 településének lakosai között. A ládákért két úton lehet regisztrálni: elektronikusan vagy személyesen.

 

Azok az igénylők, akik elektronikusan jelentkeznek, a www.westhull.hu weboldal Komposztáló láda igénylés menüpontjában regisztrálhatnak, ahol egy használati útmutatót is találnak, mely megkönnyítheti házi komposztálásukat. Azoknak, akiknek nem áll módjukban interneten regisztrálni, személyesen, papír alapon is megtehetik az érintett települési önkormányzatoknál. A ládákért való regisztráció 2013 októberében indult, azóta folyamatosan érkeznek az igénylések. A kiosztás ― a közbeszerzési eljárást követően ― 2014 során várható, a kiosztás elbírálása pedig regisztrációs sorrendben történik.

Az ingyenes komposztáló ládák biztosításán kívül a Társulás a szelektív hulladékgyűjtési rendszer megteremtését tűzte ki célul, így a közeljövőben 80 hulladékgyűjtő szigetet, 7 hulladékudvart és 1 válogatóművet épít Vas megyében. A munkálatok várhatóan már idén márciusban elkezdődnek. A hulladékudvarok augusztusban válnak működőképessé, míg a válogatómű próbaüzemének elindítását decemberre tervezik.

„A projekt eddigi tapasztalatai folyamatosan megerősítik, hogy a lakosság fontosnak és hasznosnak tartja a komposztálást. Örömünkre szolgál, hogy a mi segítségünkkel Vas megye az ország elsői között büszkélkedhet a komposztálási lehetőség megteremtésével” ─ mondta Marton Zsolt, a Társulás elnöke.

 

További információk, interjúszervezés

Árgyellán Edina

edina.argyellan@youngandpartners.hu

06 20 340 10 82

 

Interjújavaslat

Marton Zsolt

Társulási Tanács Elnöke

Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás

A cikket eddig 3963 ember olvasta.
Hírhez kapcsolódó dokumentumok
megnevezésfeltöltveméret
Sajtóközlemény2014.01.29.114.0 Kb

Fel a lap tetejére