Figyelem, az archivum.csepreg.hu weboldal tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat tartalmazhat. Kérjük, a legfrisebb tartalmakért kattintson a csepreg.hu vagy a hellocsepreg.hu weboldalakra!
Új projektek
Elnyert pályázatok
aktuális
hasznos hírek
Művelődési ház

A Szombathelyi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete árvíz- belvízzel kapcsolatos tájékoztatója a lakosság részére

feltöltve: 2014. május 22. 09:51 | forrás: Csepregi Közös Önkormányzati Hivatal | Szombathelyi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete

Az elmúlt napokban kialakult árvíz-belvíz helyzet kapcsán szeretnénk felhívni figyelmüket az ivással, háztartási vízhasználattal összefüggő higiénés általános és az árvíz-belvíz helyzetben alkalmazandó különös szabályok betartására, a szükséges megelőző intézkedések, tájékoztatás megtételére, az egészségvédelem lehetőségeire.

A belvízzel-árvízzel elöntött területeken az ásott kutak és kis mélységű fúrt kutak vize ivásra, háztartási célra még forralva sem használható!

A belvízzel-árvízzel érintett területeken a megbetegedett lázas betegség, hányás, hasmenés esetén feltétlenül forduljanak azonnal orvoshoz!

Fertőtlenítés: A lakosság fokozott figyelmet fordítson a szükséges fertőtlenítések megfelelő módon történő elvégzésére! A fertőtlenítések szakszerű módjáról, a fertőtlenítő oldatok készítéséről szakmai anyagot mellékelünk.

A fertőtlenítés csak a víz visszahúzódása, az iszap, sár eltávolítása után hatásos, a talaj természetes öntisztítása miatt fertőtlenítést csak fekáliával elöntött, emberi tartózkodásra szolgáló területeken indokolt elvégezni: óvodák, iskolák, közösségi létesítmények, a lakóházak udvarai, üdülőterületek, stb. Járdák, utak, szántóföld fertőtlenítése indokolatlan és szakszerűtlen!


A fertőző megbetegedések megelőzéséhez a lakosság helyes magatartása nagymértékben hozzájárulhat. Ennek érdekében ezúton szeretnénk felhívni az ár- és belvíz által sújtott települések lakosságának figyelmét az alábbiak betartásának kiemelt fontosságára, saját maguk és a környezetükben élők egészségének megőrzése, a veszélyek csökkentése céljából.

1.) A lakosságnak lehetőleg kerülni kell a szennyezettnek és feltételezetten fertőzőnek minősíthető árvízzel-belvízzel való érintkezést.

2.) Szennyezett víz szájba-szembe-testfelületre jutását lehetőség szerint el kell kerülni!

3.) Árvíz-belvíz által elöntött vagy szennyezett ásott kutak vizét tilos ivóvízként használni mindaddig, amíg az ár levonulása után hatékony fertőtlenítésük meg nem történik, az előírások szerint!

4.) Az ár- és belvízzel sújtott településeken, a vezetékes ivóvíz használható, hacsak a Népegészségügyi Intézet ettől eltérően nem rendelkezik. Ez utóbbi esetben a Népegészségügyi Intézet tájékoztatását kell figyelembe venni az ivóvíz felhasználása során!

5.) A szennyezett vízzel, tárgyakkal, anyagokkal kapcsolatba kerülőknek (pl. lakótér takarítás, stb.) munkavégzés után, illetve étkezések előtt fertőtlenítőszeres kézmosást kell végezniük!

Ezen kívül feltétlenül mossunk kezet:

­ amikor hazaérünk,

­ WC-használat előtt és után,

­ minden esetben, ha élelmiszerrel kezdünk foglalkozni.

6.) Elöntött házak lakóterei, alagsori helyiségek, pincék, stb. az ár levonulása után végzett

takarítás és fertőtlenítés után vehetők újra használatba!

7.) Kérjük a lakosságot, hogy lázas, vagy hasmenéses megbetegedés esetén azonnal

jelentkezzenek az orvosnál!

8.) A személyi higiénés előírások fokozott betartására kell törekedni mindenkinek, aki az

ár- és belvízzel sújtott területeken él, vagy a védekezésben vesz részt!

 

 

TISZTELT LAKOSSÁG!

Megköszönjük együttműködésüket, egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a Népegészségügyi Intézet a változásoknak megfelelően szükség szerint ad újabb tájékoztatást.

 

Szombathelyi Járási Hivatal
Járási Népegészségügyi Intézete

A cikket eddig 1887 ember olvasta.
Hírhez kapcsolódó dokumentumok
megnevezésfeltöltveméret
Fertőtlenítés összefoglaló táblázata2014.05.22.112.2 Kb
ma van
2023. december 7. csütörtök,
Ambrus napja.
booked.net
+9
°
C
+10°
+
Csepreg
Hétfő, 01
7 napos előrejelzés
Választás 2019
Önkormányzati választások 2019Európai Parlamenti választások 2019
eseménynaptár
HKSzCsPSzV
12
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Hulladékgyűjtés
Hulladékgyűjtési naptárak
Tűzmegelőzés
Tűzmegelőzési célú kampány
fotógaléria
Népszámlálás
Népszámlálás 2011
hasznos linkek
Panaszbejelentés