Figyelem, az archivum.csepreg.hu weboldal tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat tartalmazhat. Kérjük, a legfrisebb tartalmakért kattintson a csepreg.hu vagy a hellocsepreg.hu weboldalakra!
Új projektek
Elnyert pályázatok
aktuális
hasznos hírek
Művelődési ház

Határtalanul Erdélyben

feltöltve: 2016. december 4. 20:00 | forrás: Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Határtalanul Erdélyben

A Határtalanul! pályázat keretében november 7-e és 11-e között a hetedik évfolyamos tanulók Erdélyben jártak. Az útról, a látottakról az ott szerzett élményekről számol be Babos Anna 7. b osztályos tanuló az Útinaplójában.

1. nap

2016.11.7-én körübelül0.30-kor elindultunk Csepregről, az iskola elől. Izgatottan bepakoltunk, elbúcsúztunk és nekivágtunk 5 napos utunknak. Budapesten megálltunk egy kicsit (technikai szünet). A buszban elromlott a fűtés, ezért buszt kellett cserélni. Ezután Debrecen felé haladva hajnalban megérkeztünk Berettyóújfalura és a magyar-román határra. Rövid ellenőrzés után továbbindultunk Nagyváradra. Itt felvettük a kísérőnket, Attila bácsit, akivel azon nyomban megnéztük a Szent László templomot, a püspöki palotát és a Kanonok-sorát. A Szent László szobornál készültek első csoportképeink és ezekben a reggeli órákban tudtuk meg, hogy a templomban látható Munkácsi Mihály két fiatal korában készített gyóntató széke. A püspöki palotát nagyobbra tervezték, de anyagi okok miatt „szegényesebbre„ építették. Így is 365 ablaka van, szóval minden napra jut egy. A kanonok pedig írástudó egyházi személyek voltak. Mire végeztünk dél lett, és továbbindultunk a Király-hágó felé. Az utunkon láttunk egy fatemplomot és egy víztározót. Nagyon szép a kilátás a Király-hágóról! Találkoztunk kóbor kutyákkal is, akik azért szöktek el a pásztoroktól, mert nem etették őket. Innentől a megmaradt szendvicseket mindig összeszedtük. Lefelé menet gyönyörködhettünk a dombos tájban, miközben hallgattuk a történeteket. Ez alatt haladtunk tovább Kolozsvárra. Áthaladtunk Bánffyhunyadon, ahol láttuk a szép cigánypalotákat és a templomot. Megláthattuk azt a helyet, ahol ered a Sebes-körös. Jártunk az ország legnagyobb falujában, Szászfenesen. Amikor megérkeztünk Kolozsvárra, megnéztük Mátyás király szülőházát, a Mátyás király szobrot, majd kaptunk egy kis szabadidőt. Amikor mindenki meg lett, felszálltunk a buszra és elindultunk Torockóra, a szállásunkra. A buszon énekeltünk és meghallgattunk egy történetet a kísérőnktől. Mikor megérkeztünk, vacsoráztunk és elfoglaltuk a szállásunkat.

 

2. nap

Reggel, amikor felébredtünk, összecsomagoltunk. Átmentünk reggelizni, majd elindultunk Tordára. A hasadékban csak a 3. hídig jutottunk, mert esett az eső, de így is jó volt. Ezután megnéztük a tordai sóbányát. Hatalmas, sós és gyönyörű. Jártunk a Ferenc József galériában és válaszolt a bánya visszhangja. Felültünk a buszra, elindultunk Korondra, és közben egyre több mindent tudtunk meg Erdélyről. Korondon vásárolhattunk ajándékokat. Amikor végeztünk, elindultunk Farkaslakára. Megnéztük Tamás Áron emlékhelyét, és mentünk megállás nélkül Csíksomlyóra.

 

3. nap

Reggel, miután felébredtünk összepakoltunk és megreggeliztünk. Bepakoltunk a buszba, majd megnéztük a Mária kegytemplomot. Mindenki külön is megnézhette a Mária szobrot, meghallgattuk a régi Székely-himnuszt és elénekeltük az új Székely-himnuszt. Ezután elindultunk a Tolvaj-tetőre, ahol megnéztük a csíksomlyói csata, a honfoglalás és Márton Áron közös emlékhelyét. A Hargitáról jött egy havas kocsi, amiről leszedtük a havat és egy kicsit játszottunk. Legközelebb Máréfalván álltunk meg, mert fotózkodtunk egy székelykapu előtt. Aztán Székelyudvarhelyen is megálltunk egy benzinkúton, és sétáltunk a belvárosban. Ott megnéztük a szoborparkot, Benedek Elek szobrát és a Vaskatonát. Elindultunk Segesvárra, de közben megálltunk Petőfi Sándor emlékhelyénél. Segesváron a középkori várat, a Szent Miklós templomot és a Diákok lépcsőjét néztük meg. Mikor végeztünk, elindultunk Gyulafehérvárra. Az út alatt És megint dühbe jövünket néztünk. Hamarosan odaértünk, és megnéztük a Szent Mihály székesegyházat, a Felső Ferenc kaput és egy ortodox templomot. Ezután elindultunk Dévára, a szállásunkra.

 

4. nap

Reggeli után megnéztük Böjte Csaba első gyermekotthonát. Vásárolhattunk a gyerekek által készített különböző ajándékokat. Ezután felmentünk, majd megnéztük a dévai várat. Hamarosan leért az egész csapat, bepakoltunk és elindultunk Marosillyére. Ott egy rendhagyó történelem óra volt, amin megismerhettük Bethlen Gábor életét. Néztünk egy dokumentumfilmet is, de előtte almáspárnát kaptunk. Amikor végeztünk, elindultunk Aradra. Megnéztük a Kultúr Központot, a Városházát, különböző palotákat, a Minorita templomot és a Megbékélés terét, ahol magyar félről a Szabadság-szobor, román félről pedig a világháborúk román áldozatainak emléket állító szobor található. Elmentünk az aradi vértanúk kivégzési helyére, ahol elmondtuk a neveket, énekeltünk és koszorúztunk. Kaptunk egy kis szabadidőt, ami alatt elmehettünk vásárolni. Ezután elindultunk Nagyszalontára, a szállásunkra.

 

5. nap

Reggel megreggeliztünk, összepakoltunk és még be is raktuk a bőröndöket a buszba, de az nem indult el. Ezért gyalog elmentünk az Arany-portára. Mire végeztünk, a buszt is megszerelték, így értünk tudott jönni. Egy háromperces út után megérkeztünk a Csonka toronyhoz. Bejártuk mind az 5 szintjét! Így már elindulhattunk Nagyváradra, kirándulásunk utolsó helyszínére. Itt elhaladtunk egy zsinagóga mellett, megnéztük a Fekete Sas palotát, a Holdas templomot, gyönyörködtünk a főtéren, majd elsétáltunk az Állami színházhoz, ami régen Szigligeti színház volt. Utolsó csoportképünk a Holnap társaság szobránál készült. Ezután elmentünk a buszhoz, elbúcsúztunk Sir Mr. Attila Bácsi Úrtól. Utoljára bementünk egy boltba, ha valakinek nem lenne elég ennivalója. Ezután elindultunk HAZA.

A cikket eddig 2543 ember olvasta.
Hírhez kapcsolódó dokumentumok
megnevezésfeltöltveméret
Határtalanul Erdélyben 2016.12.04.30.1 Mb
Hírhez kapcsolódó képek
ma van
2024. május 30. csütörtök,
Zsanett, Janka napja.
booked.net
+9
°
C
+10°
+
Csepreg
Hétfő, 01
7 napos előrejelzés
Választás 2019
Önkormányzati választások 2019Európai Parlamenti választások 2019
eseménynaptár
HKSzCsPSzV
12345
6789101112
131415161819
202122232526
2728293031
Hulladékgyűjtés
Hulladékgyűjtési naptárak
Tűzmegelőzés
Tűzmegelőzési célú kampány
fotógaléria
Népszámlálás
Népszámlálás 2011
hasznos linkek
Panaszbejelentés