Figyelem, az archivum.csepreg.hu weboldal tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat tartalmazhat. Kérjük, a legfrisebb tartalmakért kattintson a csepreg.hu vagy a hellocsepreg.hu weboldalakra!
Új projektek
Elnyert pályázatok
aktuális
hasznos hírek
Művelődési ház
Csepregi Hegyközség

Csepreg külterületén elhelyezkedő zártkert tulajdonosok 1990. január 1-jével érdekvédelmi, érdekképviseleti egyesületet - Hegyközséget - hoztak létre, amely ma Szőlőhegy Tulajdonosok Egyesülete néven tevékenykedik.

1996-ban a csepregi termőhelyet a Soproni Borvidékhez sorolták és köztestületet hoztak létre Kőszeg és Környéke Hegyközség Csepregi Termőhely néven.

A Hegyközség céljai közt szerepel a szőlő- és gyümölcstermesztés / feldolgozás szakmai színvonalának emelése, a terület adottságainak jobb kiaknázása, a közösségi élet fellendítése és nem utolsó sorban a szőlő- és bortermelők érdekeinek képviselete. A szervezet első embere a Hegybíró, az ő munkáját a vezetőség és a Hegymesterek segítik.

Évek óta hagyomány, hogy a Hegyközség a gazdák számára a téli hónapokban szőlőtermesztéssel kapcsolatos előadásokat szervez. A képzések sikerességét jelzi, hogy kistermelők, hobbikertészek, nagyüzemi szakemberek egyaránt látogatják a szakmai továbbképzéseket.

A borvidékhez -Sopron-Csepreg-Kőszeg-Vaskeresztes- tartozó boros gazdák között jó szakmai, baráti kapcsolat alakult ki, mely elsősorban a közös tanulmányutaknak, a közösen szervezett programoknak köszönhető.

 

 

Hegyközségi rendezvények, ünnepek

Csepreg határában nagy kiterjedésű szőlőhegy és kirándulásra alkalmas erdők találhatók. A Boldogasszony-patak völgyében elterülő sima víztükrű tó, a terület gazdag növény- és állatvilága élményekben gazdag kikapcsolódást, zavartalan pihenést biztosít az idelátogatók számára. A szőlőhegy - kiemelkedő természeti szépségének és programjainak köszönhetően - egyre népszerűbb a turisták körében.

 

A Hegyközségi borverseny

A helyi borverseny évente kerül megrendezésre. A szakmai zsűri a környező pincegazdaságok, szőlész szakcsoportok jeles és vizsgázott borszakértői, valamint helyi borokhoz jól értő gazdák köréből kerül ki. A helyi borverseny nagy jelentőséggel bír a gazdák körében, hiszen az értékelésből mindenki számára kiderül, miben kell még változtatni, javítani, hogy még jobb minőségű nedűvel kínálhassák vendégeiket.

 

Orbán napi gyepűtiprás

A szőlőhegyen megrendezésre kerülő Orbán napi gyepűtiprás a boros gazdák egyik legfontosabb tavaszi ünnepe. Az immár hagyománnyá vált hegybejárást szent Orbánnak, a hegy védőszentjének tiszteletére rendezi meg a Szőlőhegy Tulajdonosok Egyesülete

Az ünnepség a hegy lábánál, a Bene-hegyi kapuban álló Orbán keresztnél kezdődik, ahol a hegybíró éves beszámolója után a helyi plébános megáldja a hegyet, s imádkozik a jó termésért. Ezután a gazdák elindulnak és bejárják a birtokokat: megtekintik egymás szőlőjét, megkóstolják a hegy 'levét', megbecsülik a várható termést, s mindeközben tapasztalatot cserélnek egymással.

 

Nyitott pincék napja

2006-tól új helyszínen: a Rottermann-kertben.

A Nyitott pincék napja a szőlőhegy egyik legnépszerűbb ünnepe, melyet minden évben Pünkösd szombatján rendeznek meg.

A helyi borversenyen kiemelkedő eredményt elért boros gazdáknak járó díjak, oklevelek átadása után rövid folklórműsorral folytatódik a délután, melynek állandó szereplői a csepregi Borbarát Hölgyek Egyesülete, a Citera Kör és különböző vendég csoportok.

A rendezvényre kilátogató közönség ezután útnak indul - lovas kocsikon vagy gyalogosan - és a megvásárolt boros pohárral sorra látogatja a nyitott pincéket, melyek ezen a napon késő estig tárt kapukkal várják a zamatos csepregi borokat kóstolni vágyó, a hegyre kilátogató vendéget.

A pincék zárása után - a 2006-ban felavatott új közösségi helyen, a Rottermann-kertben - ízletes vadpörkölt vacsorára és egy fergeteges sramli-partyra hívnak minden résztvevőt.

 

Szüreti felvonulás

Az ősz legkiemelkedőbb borturisztikai látványossága a szeptemberben megrendezésre kerülő szüreti felvonulás. Vasárnap délután a város apraja-nagyja jelmezt ölt és szőlőágakkal, szalagokkal feldíszített kocsikra ül. A jó kedvű menet dalolva, bolondozva, finom csepregi borokat kóstolgatva végigvonul Csepreg utcáin. A Fő térre érve a felvonuló csoportok előadják mókás zenés-táncos műsoraikat, majd a legszebben feldíszített kocsi és legötletesebb jelmez kiválasztására is sor kerül.

 

Erzsébet napi újbor bemutató

Novemberben, Erzsébet napján, a Hegyközség és a Farkas Sándor Egylet közös rendezvényének keretében kerül sor a csepregi gazdák újborainak bemutatására. Az Egylet hagyományos kulturális műsorát követően táncház és borkóstoló várja az érdeklődőket.

ma van
2023. december 2. szombat,
Melinda napja.
booked.net
+9
°
C
+10°
+
Csepreg
Hétfő, 01
7 napos előrejelzés
Választás 2019
Önkormányzati választások 2019Európai Parlamenti választások 2019
eseménynaptár
HKSzCsPSzV
12
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Hulladékgyűjtés
Hulladékgyűjtési naptárak
Tűzmegelőzés
Tűzmegelőzési célú kampány
fotógaléria
Népszámlálás
Népszámlálás 2011
hasznos linkek
Panaszbejelentés